Säätiö- ja yhdistysoikeus – mitä tulee tietää perustettaessa säätiötä tai yhdistystä


Yhdistyksillä ja säätiöillä on erilaisia tehtäviä. Yhdistykset edistävät tyypillisesti jäsentensä kaupallisia tai ammatillisia etuja, kun taas säätiöt käyttävät varojaan yleisöä hyödyttäviin hankkeisiin tai toimintaan. Monille voi olla hankalaa erottaa nämä kaksi toisistaan. Säätiön tai yhdistyksen hallituksessa mukana olevien henkilöiden on kuitenkin hyvä tietää perusasiat niiden hallinnosta, oikeudellisista kysymyksistä, taloushallinnosta ja verotuksesta. Tällä kertaa blogissa on aiheena säätiö- ja yhdistysoikeus. Tervetuloa tutustumaan kanssamme tähän kiehtovaan aiheeseen.

Mitä ovat yhdistykset ja säätiöt

Voittoa tavoittelematon järjestö on organisaatio, jonka ensisijaisena tavoitteena ei ole tulojen tuottaminen, vaan yhteiskunnassa olevia tarpeita vastaavien palveluiden tuottaminen. Yleisin voittoa tavoittelematon järjestö on yhdistys, johon kuuluvat esimerkiksi, uskonnolliset yhteisöt ja kulttuuri- ja taideyhdistykset. Säätiö, samoin kuin yhdistys, on voittoa tavoittelematon yhteisö, joka on oikeushenkilö ja sellaisenaan lain alainen säätiölain mukaisesti ja yhdistykset ovat lain alaisia yhdistyslain mukaisesti. Yhdistykset merkitään yhdistysrekisteriin ja säätiöt säätiörekisteriin.

Säätiöllä täytyy olla hyödyllinen tarkoitus

Säätiön tarkoituksena ei ole harjoittaa liiketoimintaa, eikä tuottaa voittoa, vaan sen päämäärä on säätiön tarkoituksen toteuttaminen, joka on yleensä esimerkiksi kulttuurin tai tieteen tukeminen. Jokaisella säätiöllä täytyy olla oma tarkoituksensa, miksi se on perustettu ja sen tarkoitusta voi muuttaa vain rajoitetusti. Säätiöllä on oma hallinto, joka on erillinen sen perustajista ja lahjoittajista. Säätiön tarkoituksen määrää sen perustaja, sillä täytyy olla varallisuutta sen tarkoituksen toteuttamiseen, oma hallinto sekä säännöt, jotka määräävät sen tarkoituksen, tarkoituksen toteuttamisen ja sen hallintorakenteen.

Yhdistyksen toimintaa ohjaa toiminta-ajatus tai idea

Yhdistys on ihmisten tai yhteisöjen jotakin tiettyä tarkoitusta varten perustama organisaatio. Yhdistystä perustettaessa on tärkeää, että yhdistyksessä täytyy olla vähintään kolme jäsentä, sillä täytyy olla aatteellinen tarkoitus ja sen toiminnan tulee olla pysyvää. Yhdistyksen toimintaa ohjaava toiminta-ajatus tai idea voi kattaa paljon erilaisia asioita ja yhdistys voidaan perustaa esimerkiksi jonkin aatesuunnan edistämiseen, jonkin ryhmän etujen valvomista varten, hyväntekeväisyyteen, jäsenpalveluiden tuottamiseen tai yhdessäolomahdollisuuksien lisäämiseen. Sekä säätiöiden että yhdistysten toimintaa ohjaa säätiö- ja yhdistysoikeus. Säätiön tai yhdistyksen hallituksessa mukana olevien henkilöiden on hyvä tietää perusasioita niiden hallinnosta ja oikeudellisista kysymyksistä, mutta erityiseen osaamiseen on olemassa säätiö- ja yhdistysoikeuteen erikoistuneita juristeja, jotka tarjoavat säätiö- ja yhdistysoikeuden palvelut ja neuvovat esimerkiksi säätiötä tai yhdistystä perustettaessa, kuten myös verotuksellisissa asioissa. Asianajotoimisto Ulrika Larpes Consulting Oy tarjoaa säätiö- ja yhdistysoikeuden palvelut.

minusta

Sinun oikeutesi -blogi

Elämässä sattuu ja tapahtuu, välillä tulee hetkiä, jolloin tarvitsemme lakiapua. Tällaisiin tilanteisiin on hyvä varautua ja haluammekin omalta osaltamme auttaa lukijoitamme ymmärtämään laissa määrättyjä käytäntöjä ja säädöksiä. Perehdymme varmasti monille tuttuihin tilanteisiin, joissa voi olla hyvä pyytää lakiavustusta. Tällaisia tilanteita voivat olla esimerkiksi perinnönjako, avioero tai perunkirjoituksen tekeminen. Myös yritysmaailmassa tulee eteen tilanteista, joissa lakiavustus on tarpeen, kuten yrityssaneeraus tai jopa konkurssiin hakeutuminen. Emme tarjoa suoraan asiantuntijapalveluita yksityishenkilöille tai yrityksille, vaan kauttamme saat yleistietoa Suomen laista. Toivotamme sinut oikein tervetulleiksi lukemaan asianajajoista sekä laista kertovaa blogiamme! Tavoitteenamme on turvata sinun oikeutesi elämän eri käänteissä ja selventää lain käytäntöjä helposti ymmärrettävästi, joten otathan vinkkimme talteen.

Haku

Viimeisimmät julkaisut

21 June 2023
Yhdistyksillä ja säätiöillä on erilaisia tehtäviä. Yhdistykset edistävät tyypillisesti jäsentensä kaupallisia tai ammatillisia etuja, kun taas säätiöt

22 November 2022
Läheisen kuollessa suru on usein suuri, mutta siltikin täytyy hoitaa monta virallista ja hautajaisiin liittyvää asiaa. Monet asiat täytyy tehdä nopeal