Perunkirjoitus ja muiden vainajan asioiden hoitaminen kuoleman jälkeen


Läheisen kuollessa suru on usein suuri, mutta siltikin täytyy hoitaa monta virallista ja hautajaisiin liittyvää asiaa. Monet asiat täytyy tehdä nopealla aikataululla, kuten esimerkiksi hautajaisjärjestelyt ja perunkirjoitus. Kaikkea ei tarvitse kuitenkaan hoitaa itse, vaan esimerkiksi hautaustoimistosta saa apua hautajaisjärjestelyihin ja notaari voi auttaa perunkirjojen laatimisessa. Tällä kertaa aiheena on, mitä kaikkea täytyy muistaa hoitaa läheisen kuoleman jälkeen.

Hautajaisjärjestelyt voi hoitaa itse tai antaa hautaustoimiston hoidettavaksi

Läheisen kuoltua, täytyy surun keskellä hoitaa paljon erilaisia asioita. Ensimmäisenä aloitetaan yleensä hautajaisten järjestäminen, joka kuuluu yleensä vainajan omaisille. Toisilla erilaisten asioiden järjesteleminen ja hoitaminen toimii osana surutyötä. Voi myös olla, että asioiden järjestäminen tuntuu raskaalta heti kuoleman jälkeen. Jos ei itse halua hoitaa kaikkia järjestelyjä, silloin voi ottaa yhteyttä esimerkiksi hautaustoimistoon ja sopia heidän kanssaan, mitkä asiat haluaa hoitaa itse ja mitkä mielellään antaisi heidän hoidettavaksi.

Mitä täytyy hoitaa läheisen kuoltua

Läheisen kuoltua kannattaa tarkistaa ensimmäiseksi, onko hän esittänyt toiveita omien hautajaistensa suhteen. Vainajan toiveita kannattaa noudattaa mahdollisuuksien mukaan. Tämän jälkeen tulee valita hautaustoimisto ja sopia, mitä haluaa hoitaa itse ja mitä haluaa antaa hautaustoimiston hoidettavaksi. Hautaustoimiston voi valita itse vapaasti. On myös hyvä aloittaa hoitamaan paperitöitä mahdollisimman pian kuoleman jälkeen ja esimerkiksi virkatodistukset kannattaa tila pian, koska toisinaan niiden toimitusajat saattavat olla pitkiä. Vainajalle valitaan myös arkku pian kuoleman jälkeen, riippumatta siitä, onko kyseessä hautaus vai tuhkaus. Hautaukseen tarvitaan myös hautauslupa, jonka kirjoittaa joko lääkäri tai oikeuslääkäri. Perunkirjoitus täytyy myös aina järjestää, riippumatta vainajan varallisuudesta. Jos vainajalla on paljon omaisuutta, silloin kannattaa harkita perunkirjoituksen järjestämistä lakimiehen avustuksella.

Hautajaisjärjestelyihin kuuluu monenlaisten päätösten tekoa

Hautajaisjärjestelyt kannattaa myös aloittaa mahdollisimman pikaisesti, sillä hautajaisten järjestelyyn kuuluu monenlaisia yksityiskohtia. Valittu hautaustoimisto auttaa monissa asioissa budjetin määrittämissä rajoissa. Jos vainaja kuului seurakuntaan, voidaan muistotilaisuus järjestää ja sen sisällöstä sopia uskontokunnan kanssa. Jos vainaja ei kuulunut mihinkään uskontokuntaan, voidaan muistotilaisuus suunnitella vapaasti omien ja vainajan toiveiden mukaisesti. Hautajaisten kustannukset kuuluvat yleensä kuolinpesän hoidettavaksi. Asianajotoimisto Tapio Mäkelä Oy tarjoaa kattavat asianajopalvelut.

minusta

Sinun oikeutesi -blogi

Elämässä sattuu ja tapahtuu, välillä tulee hetkiä, jolloin tarvitsemme lakiapua. Tällaisiin tilanteisiin on hyvä varautua ja haluammekin omalta osaltamme auttaa lukijoitamme ymmärtämään laissa määrättyjä käytäntöjä ja säädöksiä. Perehdymme varmasti monille tuttuihin tilanteisiin, joissa voi olla hyvä pyytää lakiavustusta. Tällaisia tilanteita voivat olla esimerkiksi perinnönjako, avioero tai perunkirjoituksen tekeminen. Myös yritysmaailmassa tulee eteen tilanteista, joissa lakiavustus on tarpeen, kuten yrityssaneeraus tai jopa konkurssiin hakeutuminen. Emme tarjoa suoraan asiantuntijapalveluita yksityishenkilöille tai yrityksille, vaan kauttamme saat yleistietoa Suomen laista. Toivotamme sinut oikein tervetulleiksi lukemaan asianajajoista sekä laista kertovaa blogiamme! Tavoitteenamme on turvata sinun oikeutesi elämän eri käänteissä ja selventää lain käytäntöjä helposti ymmärrettävästi, joten otathan vinkkimme talteen.

Haku

Viimeisimmät julkaisut

21 June 2023
Yhdistyksillä ja säätiöillä on erilaisia tehtäviä. Yhdistykset edistävät tyypillisesti jäsentensä kaupallisia tai ammatillisia etuja, kun taas säätiöt

22 November 2022
Läheisen kuollessa suru on usein suuri, mutta siltikin täytyy hoitaa monta virallista ja hautajaisiin liittyvää asiaa. Monet asiat täytyy tehdä nopeal